Logga in

Logga in

Logga in på medlemssidor

Endast för medlemmar!

Erik Magnusson

Ett intressant men också skrämmande föredrag av Erik Magnusson vid vårt medlemsmöte den 6 mars 2018. Erik berättade om hur både kyrkan och staten tog Gud till hjälp för att kontrollera och ta makten över folket och i synnerhet folkets sexliv. Idag associerar vi ordet ”synd” i första hand till sex. Under medeltiden låg så mycket mer i begreppet ”synd”. Religiösa aspekter från tolkningar av bibeln, häxor och trolldom med hårda straffsatser för syndaren.

Den katolska kyrkan var fram till 1500-talet en dömande makt i Sverige. De hade sina sju dödssynder och hela bibliotek med handböcker om hur dömandet skulle gå till. Skriften, med kravet på enskild plikt, offentlig bot och bättring, utanförskap från samhället under strafftiden var tufft för de som drabbades. Tufft var också rädslan för skärselden som man trodde på och var livrädd för. Syftet med straffen var att minska tiden i skärselden och det var inte ovanligt att man var så rädd för den att kvinnor och män bekände sina synder frivilligt trots straffen. Den katolska prästen kunde ju ge syndernas förlåtelse efter bikt.

Den statliga maktens dömande gick samtidigt i stor utsträckning ut på att lagbrott skulle straffas men på ett sådant sätt att samhället inte påverkades alltför negativt. Häradshövdingen och hans ställföreträdare ”Lagläsaren” och Länsman var de som var dömande. Folket var delaktiga i dömandet och ofta utdömdes förlikningar.

Fler artiklar...

Medlemssidor

Logga in på medlemssidor

Endast för medlemmar!