Artikel publicerad av Madeleine Persson i Bärgslagsbladet 2009-03-20 inför Släktforskningens Dag 2009.
Jan Hultberg är medlem i Västra Mälardalens Släktforskare.

På lördag är det släktforskningens dag. Tidningen har träffat Jan Hultberg som låter släktträdets grenar breda ut sig på en pappersrulle.

SAMLAR SLÄKT. 35 000 personer på rulle. Jan Hultbergs lilla släkt har blivit markant större. Foto: Madeleine PerssonKÖPING. Släktträdet sträcker sig längre än lägenheten där han bor. Jan Hultberg är släktforskaren som tagit steget längre än de flesta andra.

- Ingen annan i Sverige har gjort något liknande, säger Jan Hultberg.

Det är inget vanligt träd som Jan Hultberg förvarar under sin säng, utan ett enormt släktträd. Pappersrullen som han visar upp i sitt kök är hela 30 meter lång och 2,5 meter hög och alldeles för stor för att kunna rullas ut i lägenheten.

Släktträdet innehåller 35 000 personer. Totalt har jag forskat fram runt 150 000 olika namn, som alla på något sätt har anknytning till mig, säger Jan Hultberg. 

JAN HAR VISAT upp sitt verk för allmänheten vid några tillfällen, då i betydligt större lokaler än sin egen lägenhet. Senaste gången var för fem år sedan. Han fick mycket uppskattning och många som kom och tittade på släktträdet, visade en nyfikenhet och ett stort intresse för det han åstadkommit. De många grenarna i trädet visar på vilken spridning en och samma släkt kan få genom alla generationer, och att i princip vem som helst skulle kunna vara en avlägsen släkting.

FAMILJEBAND PÅ RULLE. Lappad och kompletterad är Jan Hultbergs lista över släkten. Foto: Madeleine PerssonJan har bland annat hittat grenar som leder till USA och Finland, men också runt om i Sverige och framförallt många i närområdet.

- Det var ett par som kom in när jag hade utställning av släktträdet, som båda hittade sig själva på kartan, de var alltså både släkt med mig och med varandra och de hade de ingen aning om innan, berättar Jan.

Jan tar fram ett papper ur en kökslåda, en översikt över olika kändisar som han berättar att hans barn på något sätt har band till. Någonting som han har lyckats få fram genom att forska på de allra flesta grenar som han hittat genom åren. På kartan finns runt 150 personer, bland andra Mikael Persbrandt, Torbjörn Fälldin och Gunde Svan.

JAN HULTBERGS INTRESSE började för 20 år sedan då han upplevde att han hade en liten släkt med få kusiner, och kände sig avundsjuk på dem som hade många fler. Han hittade då fler och fler släktled och det var så det hela började.

Jan började på trädet efter ett år, och har hela tiden utökat det och byggt på åt alla håll, vilket syns av att det är väldigt lappat och lagat och ihop tejpat i alla skarvar.

Med en släkt som expanderar för varje dag, så har Jan kommit ganska långt, och han tycker fortfarande det är spännande att se hur långt det går att komma.

- Vem som helst som man möter kan vara en släkting. Man ska aldrig säga aldrig, säger Jan Hultberg.

MADELEINE PERSSON
praktikant på Bärgslagsbladet
 

Läs mer om Jans släktforskning här.