Sockenbiografin "I kum frå Wenjad" kom ut 2007. Leif Mörkfors

Leif Mörkfors med rötter i byn Venjan i Dalarna började släktforska redan som 13-åring och fick sitt första släktträd publicerat i Falukuriren 1977. Efter en tid bestämde sig Leif för att skriva en bok om den lilla byn Venjan och folket som bott och bor där. Utgivning planerades till församlingen Venjan 400-års firande 2007. Venjan ligger fem mil från Mora vilket var lång kyrkväg för byborna. Det beslöts 1607 att de skulle bilda egen församling med en egen kyrka.

Det tog Leif 10 år att färdigställa boken "I kum frå Wenjad". Han intervjuade personer från alla 35 hushåll i byn och letade upp många som flyttat därifrån. Målet var att dokumentera alla som bott där vilket slutade med ca 5000 personer.

Under arbetet upptäckte han att hela 697 personer emigrerat under åren 1869 - 1899, 25 % av byn! De flesta till Minnesota i USA. 1869 drog 63 personer från Venjan samma dag. Det är svårt att föreställa sig hur det kändes och påverkade byn. Leif försökte få tag på så många som möjligt av emigranternas levande ättlingar i USA. Det var svårt brevledes tills han började använda Facebook. Han hittade 300 av dem. Under arbetet med boken samlade Leif dessutom in mer är 6000 fotografier på ”vanligt folk” varav 1200 presenteras i boken.

Vid boksläppet 2007 bjöd Leif in byborna i Venjan och den 300 ättlingarna han hittat i USA till byn Venjan. 80 av amerikanerna kom och många träffade ”kusiner” som de inte visste fanns. Träffen upprepades 2008 och då kom det 125 amerikaner. 2009 tog Leif med sig 38 bybor till Minnesota som träffade 400 amerikaner där. Så har det hållit på med allt fler till träffarna och i sommar är det åter stor träff i Venjan med 101 amerikaner. Boken resulterade i att Leif fick Nordiska Museets medalj "För hembygdsvårdande gärning" 2010.

Hans genombrott som professionell släktforskar för bland annat SVT började med att de skulle göra första avsnittet av ”Vem tror du att du är” med Lasse Åberg som kändis. Lasse har rötter i Venjan så Leif blev uppringd av SVT då de kände till boken. Det blev så bra så att Leif blev engagerad för hela serien. Han berättade i föredraget om både känsliga och med dråpliga händelser under inspelningarna som ofta innebar att Leif och aktuell kändis fick mycket tid för sig själva i väntan på tagningarna. Programmet har inte sänts på något år men serien ligger vilande och kan komma att tas upp igen.

Under hösten 2018 sändes programmet ”Drömmen om slottet” i TV4 där också Leif gjort bakgrundsforskningen. Slottet ligger Hägersta utanför Åtvidaberg och programmet handlade om familjen Lätts renovering av det.

En ny säsong av det ”Det sitter i Väggarna” är under tillkommande. Leif är ensam släkt- och gårdsforskare i programserien och har två ”researchers” till hjälp för övrig insamling av underlag. Redaktionen tar fram ett manus till programledarna så den som tror att Christopher O'Regan själv gör forskningen kan glömma det.

Vi tackar Leif Mörkfors för ett mycket underhållande och intressant föredrag / Lars-Erik Käll

Leif får en bok av Lars-Erik. Foto: Åke Dahlqvist
Leif får en bok av Lars-Erik. Foto: Åke Dahlqvist