Skriv ut
Lars-Erik Käll, Lasse Karlsson
Träffar: 182

Nu har vi testat ett VMS medlemsmöte på distans!

Tisdag kväll den 15 december 2020 deltog 32 personer på föreningens första medlemsmöte på distans med Zoom. Mötet gick så bra att vi kommer att fortsätta med månadsvisa medlemsmöten på samma sätt under 2021 så länge vi inte kan träffas fysiskt.

Lasse visar ett soldatkontrakt för ett 30-tal fokuserade deltagare. Foto: Lars-Erik Käll
Lasse visar ett soldatkontrakt för ett 30-tal fokuserade deltagare.
Foto: Lars-Erik Käll

Programmet innehöll denna gång två huvudpunkter. Den första, en presentation av två nya handböcker från Släktforskarförbundets Rötterbokhandel, Roddy Nilssons bok ”Inlåsta” och Mikael Hoffstens ”Stockholmforska”. Lars-Erik Käll har läst böckerna och berättade lite om innehållet och upplevelsen av att läsa dem. Boken Inlåsta berättar övergripande om den omfattande inlåsningen av brottslingar, lösdrivare, arbetslösa, fattiga, sjuka, handikappade och barn. Samtidigt ger den tips om i vilka arkiv det finns information om personerna som drabbades. Inlåsta täcker hela riket. Stockholmforska inleds av en beskrivning av Stockholms stads historia följt av ett kapitel, Stockholm i arkiven 1252 – nutid. Därefter kommer drygt 30 kapitel på 2 – 4 sidor om nästa allt en släktforskare kan börja fundera på att leta information om, med konkreta tips och länkar.

Under den andra punkten lotsade Lars Karlsson oss online hur man gör för att hitta soldatkontrakt och torpsyneprotokoll för ett visst torp med tillhörande soldat, hela vägen från husförhörslängden till beställning av kopior på dokumenten från Riksarkivet. Han presenterade både hur man kan gå till väga via Arkiv Digital och Digitala Släktforskarsalen. Mötet avslutades med en titt på listan över släktforskningshjälpmedel som kan köpas via vår kassör Sven Edman. De senaste nyheterna är ”Sveriges befolkning år 2000” på USB och boken ”Stockholmsforska”. Det finns en hel del i lager, till exempel skivor/USB från flera folkräkningar. Även en del på rea. Ta gärna en koll på listan.

Detta första distansmöte var en test av tekniken och genomförandet med programmet Zoom. Det mesta flöt på som planerat och det kom fram en del synpunkter som lätt kan beaktas till nästa möte. Det kan bli ”Släktforskningens dag” den 16 januari med temat ”Samhällets skuggsida i arkivens ljus”. Mötesdeltagarna uppmanades att fundera på om de har några intressanta berättelser i sina anor som passar under temat. Vi släktforskare gillar ju att berätta om vår egen forskning. Här får alla en chans att under 10 – 15 minuter berätta sin historia för oss som deltar. Välkomna med bidrag.

Tack till alla som deltog på vårt ”testmöte”! / Lars-Erik och Lasse