Göran UlvängVästra Mälardalens Släktforskare hade ännu ett mycket lyckat medlemsmöte, då fil. dr Göran Ulväng, föreläste om i vilken miljö våra förfäder levde under framför allt 1700- och 1800-talet. Att de hygieniska förhållandena var så erbarmligt dåliga, var nog en överraskning för många. När 8-10 personer plus en del husdjur bodde i ett och samma rum, kan ju inte renligheten vara särskilt stor, dvs. ingen alls. Helkroppstvätt förekom överhuvudtaget inte under långa tider.

Vi fick också veta hur bondgårdarna utvecklades, hur byggnaderna blev större allteftersom bönderna fick det bättre. Förvånande var hur kort livslängd byggnaderna i allmänhet hade, 15-50 år. Vi fick också reda på var man kan söka uppgifter om förhållanden för de egna släktingarna. Det finns en mängd källor att hämta uppgifter från, men Göran betonade att många av källorna hade tillkommit i ett bestämt syfte och att sanningshalten ibland kunde ifrågasättas. Därför är källkritik oerhört viktigt.

Att åhörarna verkligen följde med och tog del av allt det intressanta materialet, som Göran delgav oss, märktes på alla de frågor, som sedan ställdes och som Göran mycket kunnigt besvarade. Ordf. tackade Göran för ett mycket intressant, inspirerande och givande föredrag med blommor och en stor varm applåd.

 Västra Mälardalens Släktforskare - medlemsmöte 090331
 Västra Mälardalens Släktforskare - medlemsmöte 090331

Att det kom ett 50-tal medlemmar, visar att intresset för släktforskning och den miljö våra förfäder levde i blivit mycket stort. Och föreningen bara växer, 15% ökning bara sedan årsskiftet, nu ca 235 medlemmar.

En av flera nya medlemmar: Göran Ulväng.