Västra Mälardalens Släktforskare

Logga in

Ingje Karlsson. Foto: Åke Dahlqvist

Det var den första frågan Ingje Karlsson ställde till oss åhörare i sin presentation av föreningens projekt "Att bevara bilder från gamla glasplåtar". Bland de cirka 10 000 glasplåtar vi hämtade från källaren under Forsbergs foto finns det mängder av personfotografier från 30-talet till en bit in på 50-talet. Var du eller dina äldre släktingar hos Jannermans och fotograferade sig så är chansen stor att det finns med i samlingen. Det finns även skolfoton, interiör- och exteriörbilder från Köping.

Fotografierna på de 12 x16 cm stora glasplåtarna är tagna med en teknik som kallades "Polyfoto". Med den tekniken kan kameran ta många bilder på samma glasplåt. I samlingen finns plåtar med en, två, fyra ... ända upp till 24 bilder på samma plåt. Varje glasplåt har ett pappersomslag där namnet på beställaren, datum och vald bild finns noterade.

Målet med vårt projekt är att bevara bilderna och göra dem tillgängliga för forskare och andra intresserade. Det är dock en hel del arbete innan vi är där, ett arbete som föreningens medlemmar kan påskynda genom att hjälpa till. Arbetet kan indelas i delmomenten digitalisera, dokumentera, arkivera/förvara, göra tillgängliga/tillhandahålla och underhålla.

Det är många frågor att utreda och fatta beslut om, som den arbetsgrupp som har påbörjat arbetet, har att hantera. Arbetsgruppen består av Krister Jansson, som är den ursprungliga initiativtagaren, Stefan Aurusell som genomfört motsvarande i Kungsörs hembygdsförening, Sven Edman, Sten Lindqvist, Lars Åhlin, Peder Vikström och Ingje Karlsson själv. Ingje är ju vår expert och cirkelledare för tekniken att digitalisera och förbättra gamla fotografier med Photoshop Elements. Arbetet bedrivs som en NBV studiecirkel. NBV stödjer även projektet genom att låna ut en kvalitetsskanner till föreningen.

Vad kan vi då hjälpa till med? När arbetsgruppen bestämt hur det ska gå till blir det utbildning för de som ska skanna glasplåtarna. I nästa steg gäller det att identifiera och dokumentera innehållet i bilden. Genom att göra bilderna tillgängliga t.ex. via vår hemsida kan vi förhoppningsvis få hjälp med det av Köpingsborna. Tveka inte att anmäla dig som intresserad att deltaga i arbetet. Det kommer att finnas uppgifter för alla.