Västra Mälardalens Släktforskare

Västra Mälardalens Släktforskare har haft ännu ett välbesökt medlemsmöte, 2010-05-04. Till salen Globen på IOGT-NTO FORUM hade 61 personer, varav 5 st. från Västerås Släktforskarklubb, kommit för att se och lyssna till Jan Hultbergs föredrag om sin omfattande släktforskning.

Jan Hultberg

An- och släkttavla

Ordf. Åke Dahlqvist hälsade alla hjärtligt välkomna och efter en del föreningsinformation överlämnade han ordet till kvällens föredragshållare Jan Hultberg, en av föreningens grundare och dess 1:e ordförande. Jan berättade hur han började med sin forskning för drygt 20 år sedan. Han har arbetat hårt i sin jakt efter sina och sin fru Monicas förfäder men också efter nu levande släktingar. Jan har i sin databas ca 160 000 personer, som han på ett eller annat sätt är släkt med. De finns i flera europeiska länder och ca 18 000 finns i USA.

Jan Hultberg hade på golvet lagt ut ett par delar av sin stora an- och släkttavla, världens största handskrivna an- och släkttavla med ca 40 000 namn. Han visade hur han började att på ett A4-papper skriva ut sina närmaste förfäder och sedan bygga på den med nya pappersark. Det gick åt mycket tejp och papper och nu är den ca 35 m lång och ca 2,40 m hög.

Vi fick veta var hans släktnamn Hultberg kommer från, torpet Hultet i Skinnskatteberg. En trevlig överraskning fick han, när han fann att hans hustru Monica och han hade gemensamma anor i slutet av 1600-talet. Han berättade också om några av de många källor han använt sig av för att hitta information om sina släktingar. Ett par källor, som är lättillgängliga men ofta förbisedda är telefonkatalogen på Internet, t.ex. hitta.se eller eniro.se, och ratsit.se eller upplysning.se, när man söker efter nu levande släktingar. Han har också ca 1 100 dödsannonser, många födelse- och vigselnotiser från tidningar.

Han visade oss en sammanställning över foton på en mängd kända personer, som hans barn är släkt med, t.ex. Dag Hammarskjöld, Rickard Dybeck, Buzz Aldrin, Anitra Steen m.fl. Många Köpingsbor finns med på hans släkttavla.

Detalj från an- och släkttavla

Köpingsbor

Jan avrådde oss från att försöka göra en an- och släkttavla i stil med hans. Det är ett otroligt arbete och mycket krypande på golvnivå för att kunna skriva in nya uppgifter. Den som vill se denna tavla i sin helhet, får bege sig till årets Släktforskardagarna 2010 i Örebro, Conventum, den 28-29 augusti. Rekommenderas!

För ett mycket intressant föredrag tackades Jan med blommor och varma applåder.