Västra Mälardalens Släktforskare

ArkivCentrum
Vi var 12 personer som samlades i arkivet och de flesta var förstgångsbesökare i. Tillsammans med arkivansvariga Christina Sirtoft Breithotz fick vi gå in i den låsta arkivlokalen där hon berättade om arkivets tillkomst, innehåll samt att arkivet klarar de senaste kraven enligt Riksarkivet. Då det var högsommarvärme utomhus kändes det svalt att komma in i de +18 °C som lokalen konstant håller och med bara 35 % fuktighet.

Kommunarkivarie Per Ove Eklöf tog sedan vid och visade var Arboga kommun har sina nuvarande ca 300 hyllmeter arkiv. Arkivet fylls på kontinuerligt men det finns inget där som är yngre än sekretessgränsen 70 år. De äldsta handlingarna är från tillkomsten av landskommunerna 1863 - äldre handlingar förvaras på Riksarkivets landsarkiv.

Han berättade sedan att arkivet innehåller arkivhandlingar från Arboga och de församlingar som nu ligger inom Arboga kommun med några undantag. Därefter fick vi titta i barnmorskeböcker från ca 1900 med detaljerad information (vikt, längd mm) om nyfödda barn i Arboga, faderskapshandlingar, utbetalning av fattigvård samt ett flertal skolmatriklar från olika skolor i Arboga. Vi fick även titta i handlingar från telefonföreningen i Arboga från mitten av 1880-talet. Arboga var först i Sverige med telefon!

Per Ove Eklöf visar olika kommunala arkivhandlingar. Foto: Lars Karlsson
Per Ove Eklöf visar olika kommunala arkivhandlingar. Foto: Lars Karlsson

För att få titta på handlingar ska vi vända oss till Per Ove med detaljerad information om vad vi söker. Han tar fram handlingarna som sedan kan studeras i den forskarsal som finns i arkivet.

Vi når Per Ove Eklöf på följande sätt:

Tfn - 0221-67 00 89
E-post - Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Guidad Stadsvandring
Strax före utsatt tid kl 18 kom vår guide Stig Eriksson, utklädd till Engelbrekt, fram till oss församlade framför porten till Trefaldighetskyrkan. Han hälsade vår skara på 21 personer välkomna i denna soliga och ljumma kväll. Han inledde med berätta om Arboga från 1200- till 1500-talet och att Engelbrekt, som står staty utanför kyrkan, kom på plats till det 500-åriga riksdagsjubileet 1935.

Guiden Stig Eriksson med statyn av Engelbrekt i bakgrunden. Foto: Lars Karlsson
Guiden Stig Eriksson med statyn av Engelbrekt i bakgrunden. Foto: Lars Karlsson

Vi gjorde sedan ett besök inne i Trefaldighetskyrkan som hölls öppen speciellt för guidningen. Där berättade Stig om olika prominenta kungligheter och andra personer som varit i Arboga. Trefaldighetskyrkan var ursprungligen ett franciskaner-kloster som genom Gustav Vasas reduktion blev en protestantisk kyrka. Kyrkan har unika målningar och de största mässingsljuskronorna i Sverige och kanske även i Norden. Vidare berättade vår guide om Gustav Vasas dotter Cecilia, hennes svagheter för karlar och turerna omkring detta.

Vi återvände ut i det sköna vädret för en vandring genom Arboga. Där gav Stig oss inlevelsefulla berättelser om olika personer, byggnader och händelser i staden. Guidningen avslutades med ett besök i Arbogas förmodligen äldsta byggnad "Stekaren" från 1100-talet.

Besök i Stekaren. Foto: Lars Karlsson
Besök i Stekaren. Foto: Lars Karlsson

Alla deltagare var mycket nöjda med Stigs guidning och jag rekommenderar er som inte kunde delta att gå på hans guidningar i sommar.

Nedtecknat av Lasse Karlsson