Västra Mälardalens Släktforskare

VMS arrangemang 21 april 2018 på Forum i Köping bjöd på strålande vårväder utomhus och senaste nytt från våra stora leverantörer av digitala arkiv och databaser inomhus. Ett 120-tal släktforskare mötte upp som funktionärer, utställare, föredragshållare och besökare under dagen. Ett hjärtligt tack till alla inklusive Café Saga tvärs över gatan som höll öppet denna lördag för vår skull.

Niklas Hertzman och Cecilia Löfgren, Arkiv Digital, har besök. Foto: Lars-Erik Käll
Niklas Hertzman och Cecilia Löfgren, Arkiv Digital, har besök. Foto: Lars-Erik Käll

Viss nostalgi, med tanke på att det var fem år sedan vi arrangerade de nationella släktforskardagarna 2013 i Köping, märktes. VMS funktionärer bar samma röda tröjor som för fem år sedan och flera av utställarna hade med sina utställarbrickor från 2013. Naturligtvis ska något krångla vid arrangemang med många inblandade. Denna gång var det kortläsaren i kassan som inte ville och Maria Mähler från Riksarkivet, som var först ut med sitt föredrag, som drabbades av en projektor som tyckte att blått var en bra färg på presentationen. Vi ber om ursäkt Maria!

Vi gratulerar också vinnarna i lotteriet på entrébiljetterna:

Birgitta Granfelt, Köping                                    Arkiv Digital-abonnemang 3 månader
Bengt Englund, Skinnskatteberg                       Arkiv Digital-abonnemang 1 månader
Maj-Britt Westerholm, Eskilstuna                      Arkiv Digital-abonnemang 1 månader
Örjan Lindvall, Köping                                       Arkiv Digital-abonnemang 1 månader
Leif Lundin, Arboga                                           Antavla

Att få lyssna på föredragen som Maria Mähler från Riksarkivet, Niklas Hertzman från Arkiv Digital och Sven Luthman från FamilySearch höll så här samlat gav en tydlig bild av vad som händer och kommer att hända framöver i släktforskningsvärlden. Riksarkivet har nästan 74 000 hyllkilometer arkiv på papper. Bara en liten del är digitaliserade. Arkiv Digital har digitaliserat ca 1,5 % av detta dvs drygt 1000 hyllkilometer som nu finns som 77 500 000 bilder hos dem. FamilySearch har väldigt mycket mer samlat. Som till exempel information om mer än 4 miljarder namn över hela värden. Gemensamt för alla tre är att de blir allt effektivare att digitalisera arkiv, indexera och göra informationen sökbar i databaser. Det gör att tillgången på information för oss släktforskare ökar i en allt snabbare takt. Information från källor vi aldrig reflekterat över att efterfråga finns plötsligt på datorn hemma med några klickningar på en websida. Både lite skrämmande men också fascinerande.

Personligen konstaterar jag att jag aldrig kommer att bli klar med min släktforskning!

Tack för en mycket trevlig dag!   / Lars-Erik Käll