Västra Mälardalens Släktforskare

Tisdagen den 1 juni kl.13.45 samlades en skara förväntansfulla VMS-medlemmar vid OK-macken i Köping för att i tre bilar åka till Genealogiska Föreningen (GF) i Solna. Alla tre chaufförerna hade tagit reda på hur man tar sig fram till målet och på två timmar var vi framme på Anderstorpsvägen 16. Vi välkomnades av Helena Nordbäck och Chris Henning en trappa upp i GF:s lokaler.

GF startade 1933 och har under åren samlat på sig en mängd material, t.ex. släktutredningar, klippsamlingar, elevkataloger, böcker såsom en hel del herdaminnen, kalendrar av olika slag mm, mm. Helena och Chris växlade om med att informera oss under ca 2 timmar. Efter att ha fikat en stund började vi leta i hyllorna efter material, som intresserade oss. Jag för min del hittade bl.a. en bok, som innehöll biografier över veterinärer i Sverige. Där fanns en bror till min farmor. Denne har jag försökt under många år att få litet mera upplysningar om och lyckades äntligen få det. Övriga medlemmar sågs ivrigt läsande i böcker och klippsamlingar med anteckningsblocket i hög beredskap. En digitalkamera är ett utmärkt hjälpmedel: avfotografering av det intressanta innehållet och en bild på källan, t.ex. bokomslaget. Sedan kan man sitta hemma vid datorn och analysera sitt material. Man kan dock få kopierat det material, som man är intresserad av.

Vid åttatiden tackade vi för all information vi fått och gav oss hemåt i den vackra försommarkvällen med den lågt stående solen i ögonen. Alla var mycket nöjda med besöket och flera funderade på att som Barbro gå med som medlem i GF. Vi var sex GF-medlemmar och fem st. som nog överväger medlemskap, som kostar 250 kr.

För icke-medlemmar i GF kostar det 50 kr/dag för att få tillgång till deras arkiv. Som medlem får man fri tillgång till materialet och dessutom mera tillgång (med hjälp av en kod) till register mm, som finns på GF:s hemsida.

Text: Åke Dahlqvist. Bilder: Sven Edman.